Hjemve?
Vi vil selvfølgelig gerne, at alle får en rigtig god oplevelse på vores spejderture.
Men at være væk hjemmefra uden sine forældre, kan være svært for mange børn! Det kan nemt føre til hjemve.
Mange børn føler hjemve i en eller anden grad, så det er helt normalt at opleve det på en spejderlejr.
Det er faktisk en normal del i børns udvikling at føle hjemve, når de er væk fra deres forældre.
Men det er også sundt for barnet at mærke og at overvinde følelsen af hjemve. Det er med til at gøre barnet modigere, og give dem følelsen af at de godt kan klare det, selv om det kan være svært.
Børn starter jo hjemme i den trykke base hos forældrene, men i takt med de bliver ældre skal skal de jo gerne sættes i situationer, hvor de lærer at stå på egne ben, uden mor og far. Der kan selvfølgelig opstå usikkerhed hos barnet, når forældrene så ikke lige er der til at hjælpe barnet igennem med de negative tanker der pludselig kan komme.
Her giver vi nogle gode tips og tricks, til hvordan hjemve kan håndteres, så spejderen får en rigtig god tur!
Hvordan håndterer man hjemve?
Både vi spejderledere og jer forældre kan gøre gøre meget for at mindske risikoen for at spejderen får hjemve, eller at hjælpe dem igennem det hvis det skulle ske.
Hvis i som forældrene føler jer bekymrede for at sende spejderen af sted, kan det smitte af på spejderen. Omvendt vil spejderen føle sig langt mere klar på tur, hvis I forældre forventer, at turen går godt. Jeres forventninger til turen som forælder, kan helt sikkert smitte af på spejderen
Her kommer nogle gode råd, til hvordan I forældre kan minimere risikoen for hjemve allerede hjemmefra:
- Snak med spejderen om turen, og alt det sjove de skal opleve. Sig at i glæder jer rigtig meget til at høre om alt det sjove de skal opleve på turen
- Giv spejderen en god og rar sovebamse med. Det kan hjælpe meget at have en bamse at sove med, når man skal falde i søvn et nyt og spændende sted.
- Undgå at aftale at hente spejderen hvis der opstår hjemve
- Det kan skabe en forventning om at der kommer til at ske noget dårligt på turen. Derudover tror spejderen måske, at den eneste udvej er at blive hentet. I størstedelen af alle tilfælde er det svært at overvinde hjemve, hvis der hjemmefra skabes usikkerheder for spejderen, f.eks. at eneste udvej er at blive hentet
- Undgå at aftale at spejderen kan ringe hvis der er noget. Igen skaber det en forkert forventning om, at der måske sker noget dårligt på turen. Desuden kan det skabe problemer, hvis de første spejderen taler med om hjemve er forældrene og ikke spejderlederne; det kan ofte lede til meget større hjemve.
- Undgå at aftale at spejderen blot skal "prøve" at overnatte. Det leder ofte til, at spejderen slet ikke giver overnatningen et skud, men i stedet blot venter på at blive hentet.
- Men hvad skal I så sige hvis barnet udtrykker bekymring om turen? Fortæl at det er dejligt at deres spejderledere som de kender så godt fra spejdermøderne er med på turen. Fortæl at lederne har været på rigtig mange spejderture, og de ved hvad man skal gøre.
- Tal evt. med spejderlederne inden turen, og hav gerne spejderen med i samtalen. Hvis spejderen har tendens til hjemve, er det rigtig rart på forhånd at vide, at de sagtens kan snakke med os ledere om det.
Hvad gør vi spejderledere?
Når vi tager af sted på tur, må de ældste spejdere selvfølgelig gerne have sin telefon med.
De mindste bør som udgangspunkt ikke have telefoner med.
Når vi ankommer en sommerlejr, indsamler spejderlederne alle telefonerne, da de sjældent skal bruges til nogen aktiviteter.
Telefonerne kan nemlig være med, til at skabe hjemve. Hvis spejderen har behov for at tale med sine forældre, tager de blot fat i lederne og så ringer vi sammen, hvis problemet ikke kan løses uden forældrene.
Vi er altid meget opmærksomme på, at alle spejdere har det godt.
Skulle spejderen få hjemve er vi altid klar på at trøste spejderen og tale om det. Ofte hjælper det at aktivere spejderen, og aflede opmærksomheden fra hjemveen.
Fortsætter hjemveen og spejderen gerne vil hjem, vil vi ringe til jer forældre, for at høre hvad i syntes og forventningsafstemme med jer. Det kan vi gøre, uanset tidspunkt på døgnet
Der kan nemlig være mange forskellige holdninger til, hvordan i forældre syntes man skal håndtere hjemve. Nogle syntes, at deres barn skal hentes hurtigst mulig hvis der opstår hjemve. Andre er af den opfattelse at vi skal prøve at opfordre og overtale barnet til at blive på lejren.
Det kan selvfølgelig blive aktuelt, at I så skal komme og henter jeres barn, også selv om det er sent på aftenen, eller om natten.
Der findes mange gode artikler om hjemve. Nogle af de gode råd her kommer fra en artikkel i Samvirke. Artiklen kan findes her.